Legyetek szemfüles világlátók!

Bemutatjuk a Kyrios tankönyvcsaládot

 

Az iskolák vezetői, tanárai ezekben a hetekben már a következő tanévre is készülnek. Ilyenkor kapják kézhez a tankönyvek hivatalos listáját, hogy ennek segítségével tudják megtervezni, miből is fognak tanítani, tanulni 2000 szeptemberétől. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani azzal, hogy felhívjuk a figyelmet a Kyrios Kiadó tankönyveire, amelyek szemléletmódjukkal, kivitelükkel egyaránt példaértékűek.

Az Európa Értékrendjéért Pedagógiai Egyesület több mint háromszáz munkatársa vett részt abban a négy évig tartó munkában, melynek eredményeként megszületett a katolikus kerettanterv. Ezt a Művelődés- és Közoktatásügyi Minisztérium 199 -ban mintatantervvé nyilvánította. Azóta a több mint kétszáz katolikus egyházi iskola mellett csaknem ötszáz önkormányzati intézmény használta helyi tanterve megfogalmazásakor. Az egyesület munkatársai azóta megkezdték a tantervükre épülő új tankönyvcsalád kiadását az iskolák tizenkét évfolyamának összes tantárgyához. Tapasztalatuk szerint a jelenleg forgalomban lévő tankönyvek között ugyan sok kiváló kötet van, de a tanítási gyakorlatban ezek nem illeszthetők egymáshoz, mivel sokszor egymástól függetlenül, s nem egy átfogó terv alapján íródtak. A Kyrios tankönyvcsalád elkészítésének munkáját előreláthatóan másfél évtized alatt, felmenő rendszerben szeretnék elvégezni - tehát minden évben egy-egy újabb évfolyam számára készítve könyvet.

A katolikus kerettanterv egyik újítása a világlátó nevű tantárgy. Ez az általános iskola első három évfolyamán heti egy, háromórás blokkba szervezi mindazon ismeretek átadását, amelyeket korábban a rajz-, a technika- és a környezetismeret órákon sajátíthattak el a gyerekek. Az új tanegység így jóval hatékonyabb, gazdagabb tartalmú lehet, mint a hétről hétre egy-egy órát jelentő három tantárgy. Például azzal is, hogy a kisdiákok nemcsak ismereteket szereznek, hanem szemléletmódjuk alakul: élmények, valóságos tapasztalatok részesei lehetnek. A világlátó-foglalkozásokon a tananyag szerves részeként lehetőség nyílik kirándulásokra, kísérletezésre, nyugodt "alkotómunkára".

Eddig napvilágot látott a világlátó tankönyv az első és második osztályosok részére. Az első kötet az idő fogalma köré gyűjti össze a kisiskolások tapasztalatait. Szeptembertől augusztusig kíséri végig az esztendőt, és segít a gyerekeknek abban, hogy környezetükre "szemfüles világlátókként" rácsodálkozva ismerjék meg mindjobban családjukat, iskolájukat, lakóhelyüket, a hétköznapokat és az ünnepeket. A tanév során feltárul a hagyományok, a természet és az emberek világa.

A másodikosok világlátó tankönyve a természetes élőhelyek közül az erdő és a mező titkaival ismerteti meg a kicsinyeket, a mesterséges környezetből pedig az iskola, az otthon és a templom szerepel a tananyagban.

A különösen szép kivitelű, színes világlátó könyvekben rendkívül fontos a képek szerepe. A fényképek, grafikák, festmények mellett gyermekrajzok és művészi reprodukciók is találhatók az egyes órák anyagában. Ezek nem pusztán illusztrációk: a szöveggel azonos értékű részei a könyvnek.

A szülők és pedagógusok számára Útmutató készült a tankönyvekhez, amelynek segítségével a család is bekapcsolódhat az iskolában szerzett ismeretek elmélyítésébe. Ebben olvashatjuk a következő mondatot, amely a szerzők szándékát "leplezi le": "Az a gyermek, aki átéli, hogy a világ ilyen gazdag, felnőttként is megőrzi a rácsodálkozás képességét, elkerüli az elszürkülés lélekpusztító veszedelmét."

A tankönyvekkel kapcsolatos, korántsem elhanyagolható szempont, hogy nem csak egyszer használhatók. A feladatokat nem a könyvben, hanem a hozzá mellékelt feladatlapokon lehet elvégezni. Így a következő esztendőben elegendő csak a feladatalapokat és az Útmutatót megrendelni. Ezért tanácsolja a könyvek kiadója, hogy kiadványaikat ne a családok, hanem az iskolák rendeljék meg.

A Zene-Játék könyv I. kötete az első osztályosok számára készült. Az énekóra anyagát egy társasjáték keretén belül ismertetik meg a gyerekekkel. A zene birodalmába való bevezetésük egy mese keretein belül történik: ki kell szabadítaniuk a dalokat a Csendkirály fogságából. Az egész tanév során rengeteg játék, ötlet, mozgás, tánc, és természetesen elsősorban sok-sok éneklés hozza egyre közelebb a gyerekekhez a zene világát.

A Kyrios tankönyvcsalád 1998-99-ben eddig megjelent kötetei megkapó gazdagságukkal, a helyi körülményekhez való alakíthatóságukkal minden magyar általános iskolában jól használhatók. Nagyon sok ötletet, "kész tanóra" javaslatot is adnak, de meghagyják a pedagógusok önállóságát a gyermekekkel végzendő közös munka megtervezéséhez.

Szigeti László

A tankönyvek csak az Európa Értékrendjéért Pedagógiai Egyesület címén rendelhetők meg (így biztosítva, hogy a bolti forgalomban a könyvek árára nem terhelődik rá az esetenként negyven százalékos terjesztői árrés): 6000 Kecskemét, Jókai u. 1.; tel.: 06-76/481-603. Az egyesület 50 százalékos kedvezménnyel szívesen küld egy-egy mintapéldányt a könyvből.

 

 

Cikk [ 1 | 2 | 3 | 4 ]
Oldal [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 ]
[ Tartalomjegyzék ]

[ Aktuális | Archívum | Impresszum | Olvasói levelek | Újságunkról ]