Karácsony a családban

Jubileumi szenteste

 

Ebben az évben a szentestének különleges jelentőséget ad, hogy a Szentatya Rómában az éjféli mise előtt megnyitja a jubileumi évet. Ez nyilvánuljon meg a családi otthonokban tartott ünneplésben is. Üres legyen a jászol a karácsonyfa alatt és körülötte az ajándékok. A családtagok osszák szét maguk között a különböző feladatokat, és gondosan készüljenek fel.

Kezdetre

A jelenlévők karácsonyi éneket énekelnek.

Előimádkozó(E.): Az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében.

Mind: Ámen.

Az angyali üdvözlet

E.: Az Úr angyala köszönti a Boldogságos Szűz Máriát,
M.: és ő méhébe fogadá Szentlélektől szent Fiát.
E.: Íme az Úr szolgáló leánya,
M.: legyen nekem a te igéd szerint.
E.: És az Ige testté lett,
M.: és miköztünk lakozik.
E.: Jóságos Atyánk! Tekints a mi családunkra, amely a te Fiadnak, Jézus Krisztusnak születését ünnepli. Kérünk, hogy szülessék meg szívünkben az üdvösség ajándéka révén és gyógyítsa meg lelki sebeinket. A Boldogságos Szűz és Szent József teljes odaadása nyissa meg a mi szívünket is.
Ajándékozd nekünk a Szentlelket, hogy az Istengyermek uralkodjék ebben a házban (lakásban). Mennyei Atyánk! Legyen számunkra, hazánknak, az egész világnak karácsony szent éjszakája a béke és az igazság, a szeretet és az irgalmasság éjjele.
M.: Ámen.

Az evangélium felolvasása:

Felolvasó(F.): Evangélium Szent Lukács könyvéből (Lk 2,1-14). Abban az időben Augusztus császár...
Ezek az evangélium igéi.
M.: Áldunk téged, Krisztus.

A kis Jézus elhelyezése a jászolban.

A család legkisebb tagja kezébe veszi a kis Jézus szobrát és elhelyezi a jászolban. A család egy másik tagja meggyújtja a karácsonyfa gyertyáit. Közben karácsonyi énekeket énekelnek.

Az ünneplés jelentősége

Az édesapa vagy az édesanya méltatja és elmagyarázza az ünnep jelentőségét a Szentév megnyitása alkalmából.

A Szentatya tanításából

"Jézus születése Betlehemben nem a régmúlthoz kötött esemény. Hiszen az Ő színe előtt zajlik az egész emberi történelem: jelenünket és a világ jövőjét az Ő jelenléte világítja meg. Jézus az igazi újdonság, aki az emberiség minden várakozását felülmúlja... 1999 karácsonya legyen mindenki számára fénylő ünnepnap... Minden hívő fogadja el az angyalok meghívását, akik szüntelenül hirdetik: "Dicsőség a magasságban Istennek és a földön békeség a jóakaratú embereknek" (Lk 2,14). Így a karácsonyi idő a Szentév lüktető szíve lesz, mely szétküldi az Egyház életébe a Lélek ajándékainak teljességét az új evangélizáció javára.

Imádság Jézus előtt

E.: Forduljunk kéréseinkkel az Istengyermekhez és minden kérésre válaszoljuk:
"Kérünk téged, Jézus!"
Családunkért és mindazokért, akik itt velünk együtt ünnepelnek (név szerint fel lehet sorolni), hogy az Úr áldja meg őket és ajándékozza meg szeretetével ezen a szent éjszakán, kérjük Őt:
A szomszédságunkban és plébániai közösségünkhöz tartozó családokért, különösen a szegényekért, hogy karácsony ünnepe mindnyájuk számára az egység és az egymással való törődés ideje legyen, kérjük Őt:
Családunk elhunyt tagjaiért (név szerint fel lehet sorolni), akik nem lehetnek itt velünk együtt, hogy örvendezzenek az örök Karácsonynak a mennyben, kérjük Őt:
Minden gyermekért, különösen azokért, akik elveszítették szüleiket vagy nincsen családjuk, hogy ezen az éjszakán részük legyen a Gyermek Jézus és édesanyjának Máriának szeretetében, kérjük Őt:
A család tagjai mondhatnak más, saját körülményeiknek megfelelő szándékokat.

E.: Fogjuk meg egymás kezét és imádkozzuk el közösen az Úr imádságát és az Angyali üdvözletet.

Az ajándékok átadása

E.: Az ajándékok elkészítése a szeretet, a nagylelkűség és az öröm kifejezése, de különösképpen emlékeztet a legnagyobb ajándékra, akit az Istentől kaptunk: az ő Fiára, Jézus Krisztusra. Mi milyen ajándékot tudunk ezen az éjszakán felajánlani? Jöjjetek és tegyétek le ajándékaitokat a megszületett Jézusnak.

A család tagjai valamennyien elhelyezik ajándékaikat a jászol vagy a betlehem elé, és saját szavaikkal fejezzék ki örömüket, tegyenek ígéretet vagy köszönetet mondjanak.

E.: Mondjuk közösen
M.: Fogadd el, Jézusunk mindezeket az ajándékokat, amelyek szeretetünk és hálánk kifejezői mindazért a sok jóért, amit értünk tettél.
Az ajándékok, amelyeket most egymásnak átadunk, legyen a szeretetnek lánca, amely összeköt minket. Segíts minket, hogy egyek maradjunk és hitünk szerint éljünk örömteli reményben és szolgáló szeretetben. Ámen.

Karácsonyi éneket énekelnek, majd átadják az ajándékokat és elmondják egymás ünnepi jókívánságaikat.

(La vita in Cristo e nella Chiesa c. folyóirat felhasználásával összeállította Verbényi István).

 

Cikk [ 1 | 2 ]
Oldal [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 ]
[ Tartalomjegyzék ]

[ Aktuális | Archívum | Impresszum | Olvasói levelek | Újságunkról ]