Történelmi bocsánatkérés

Az egész egyház nevében

 

Nagyböjt első vasárnapján a Szent Péter-bazilikában pápai szentmise során a Szentatya az egész egyház nevében bocsánatot kért Istentől az egyház gyermekei múltbéli és jelen vétkeiért. A bűnvallomás a szentmisében az egyetemes könyörgések keretében történt.

Az egyetemes könyörgéseket hét csoportra osztották, mindegyik szándékot a Római Kúria egy-egy magas rangú vezetője jelentette be, majd rövid csöndes ima után a pápa mondta el a könyörgést, amire "Kyrie eleison"-nal válaszolt a hívő közösség. A Szentatya bevezetője így hangzott:

II. János Pál pápa hanvaszkodik
Nagyböjt a Vatikánban II. János Pál pápa hanvaszkodik


"Urunk, Istenünk, zarándokló egyházad, amelyet megszentelt Fiad vére, minden időben ismert kebelében olyan tagokat, akik sugároztak az életszentségtől és másokat, akik nem engedelmeskedve neked, ellene mondanak megvallott hitüknek és a szent evangéliumnak. Te, aki hűséges maradsz akkor is, amikor mi hűtlenek vagyunk, bocsásd meg vétkeinket, és add, hogy az emberek között a te hiteles tanúid legyünk."

Az igazság szolgálatában elkövetett vétkek megvallása.

"Könyörögjünk, hogy mi valamennyien, elismerve, hogy az egyház emberei is, a hit és az erkölcs nevében, nemegyszer evangélium-ellenes módszereket alkalmaztak az evangélium köteles védelmében, utánozzuk a szelíd és alázatos szívű Jézust."

"Urunk, minden ember Istene, a keresztények néha a türelmetlenség módszereihez folyamodtak, és nem követték a szeretet nagy parancsát, eltorzítva így az egyház, jegyesed arcát. Irgalmazz bűnös gyermekeidnek, és fogadd el jó szándékunkat, hogy az igazságot a szelíd szeretet szellemében akarjuk keresni és terjeszteni, jól tudva, az igazság csak magának az igazságnak az erejével győzhet meg embereket. Szeressük ellenségünket is, hogy tegyünk jót azokkal, akik gyűlölnek bennünket és imádkozzunk azokért, akik gyakran az evangélium ellen cselekedtek, és engedve az erőszak logikájának, megsértették az etnikai csoportok és népek jogait, megvetve kultúrájukat és vallási hagyományaikat: légy velünk türelemmel és irgalommal, és bocsáss meg nekünk."

A nők méltósága és az emberi nem ellen elkövetett bűnök megvallása.

"Imádkozzunk mindazokért, akik megsértettek emberi méltóságukban, és akiknek jogait lábbal taposták. Imádkozzunk a gyakran megalázott és kisemmizett nőkért, akiknek megalázásában a keresztények is vétkesek."

"Istenünk, Atyánk, Te az emberi lényt, a férfit és a nőt a te képedre és hasonlatosságodra teremtetted, és akartad a népek változatosságát az egyetlen emberi családban, mégsem ismerték el sokszor gyermekeid egyenlőségét, és a keresztények vétkeztek mások kizárásával, hátrányos megkülönböztetésével és faji vagy etnikai hovatartozás megítélésében. Bocsáss meg nekünk és add meg a kegyelmet, hogy begyógyítsuk a sebeket, melyek még érezhetőek közösségedben a bűn miatt, hogy mindenki gyermekednek érezze magát."

A személy alapvető jogai ellen elkövetett vétkek megvallása.

"Imádkozzunk a világ minden emberéért, különösen is a kiskorúakért, akik visszaélések áldozatai, a szegényekért, a kisemmizettekért, a legvédtelenebbekért, azokért a meg nem születettekért, akiket megölnek az anyaméhben, vagy akiket kísérletekre használnak fel a biotechnikában, visszaélve így a tudomány rendeltetésével."

"Istenünk, Atyánk, aki mindig meghallgatod a szegények jajkiáltását, milyen sokszor a keresztények sem ismertek fel téged az éhezőben, szomjazóban, ruhátlanban, az üldözöttben, a bebörtönzöttben, a védtelenekben, főleg a létezésük kezdeti szakaszában levőkben. Mindazokért, akik igazságtalanságot követtek el, a gazdagságban, és a hatalomban bízva megvetették a kicsiket, akik különösen kedvesek neked, bocsánatot kérünk Tőled, irgalmazz nekünk, és fogadd el bűnbánatunkat."

A Szentatya záró könyörgésében így imádkozott: "Irgalmas Atyánk, a te Fiad, Jézus Krisztus, élők és holtak bírája, első eljövetele alázatában megváltotta az emberiséget a bűntől, és majd dicsőséges eljövetelekor számon kér minden vétket. Atyáinknak, testvéreinknek, és nekünk, szolgáidnak, akik a Szentlélektől indíttatva, teljes szívvel bűnbánatot tartva visszatérünk hozzád, add nekünk irgalmasságodat és bűneink bocsánatát."

A pápa beszéde

A homília alapgondolata a második Korintusi levél részlete volt: "Krisztus nevében kérlek benneteket: engesztelődjetek ki Istennel. Ő azt, aki bűnt nem ismert, bűnné tette értünk, hogy Általa Isten igazságossága legyünk". Megdöbbentő misztériummal állunk szemben, mondta a pápa, "Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy mindannak, aki hisz benne, örök élete legyen."

"Mint Péter utóda, azt kértem, hogy az egyház, amely erős az Urától kapott szentségben, térdeljen Isten elé és könyörögjön bocsánatért gyermekei múlt és jelen bűneiért. E felhívásom gyümölcse lett a napokban közzétett dokumentum, amelyet a Nemzetközi Teológiai Bizottság dolgozott ki: ĺEmlékezés és kiengesztelődésĺ címmel. (Az egyház és a múlt bűnei) Nagyon hasznos e dokumentum a bocsánatkérés helyes megértéséhez és megvalósításához. Alapja az az objektív felelősség, amely egyesíti a keresztényeket, és arra ösztönzi a mai híveket, hogy ismerjék el saját bűneikkel együtt a tegnapi keresztények bűneit is, megfelelő, gondos történeti-teológiai megkülönböztetés után. Még inkább valljuk meg keresztény felelősségünket a mai bajokért. Az ateizmussal, a vallási közömbösséggel, a szekularizmussal, az etikai relativizmussal, az élethez való jog megsértésével, sok ország szegénységével szemben meg kell vizsgálnunk felelősségünket. Miközben megvalljuk vétkeinket, megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. Így tisztítjuk meg emlékezetünket, és a jubileum a mély megtérés kedvező ideje lesz. Az isteni megbocsátásból fakad a megbocsátás a testvéreknek és a kölcsönös kiengesztelődés."

VR/MK

 

Cikk [ 1 | 2 ]
Oldal [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 ]
[ Tartalomjegyzék ]

[ Aktuális | Archívum | Impresszum | Olvasói levelek | Újságunkról ]