Ez az út is Rómába vezet

Barangolás a toscanai Maremmában

 

Nehéz a zarándok helyzete, ha lehetősége van választani, milyen útvonalon, mely tájegység érintésével jusson el a Szentévben az Örök Városba. E döntéshez kívánunk némi segítséget nyújtani egy kevéssé ismert, de a legnevezetesebb vidékekkel vetekedő gazdagságú és szépségű tájegység bemutatásával. A Firenze, Siena és Pisa által fémjelzett Toscana tartomány délnyugati, úgynevezett tengermelléki részére kalauzoljuk most el az Olvasót, amelynek saját elnevezése is van, Maremma.

Giacomo Babini, Grosseto püspöke
Giacomo Babini, Grosseto püspöke

Központja Gosseto városa, amely püspöki székhely, ősi, szép 1294-ben Szent Lőrinc tiszteletére emelt székesegyházzal. A Sienától hetven kilométerre délre és a tengertől alig több mint tíz kilométerre fekvő, erős középkori fallal körülvett város főpásztora, Giacomo Babini. Egyházmegyéjének mindössze 115 ezer híve van, akiknek kétharmada a székvárosban lakik. Nagy buzgalommal készülnek a Szentévre. A felkészülés két részből áll - mondta a püspök - az egyik a belmissziós munka, a másik pedig a zarándokok fogadására való felkészülés. Mára már Olaszország is missziós terület. Különösen az ország középső része, ahol a Grossetói Egyházmegye is elhelyezkedik. Az emberek hitét itt is megkoptatták az errefelé még ma is ható kommunista tanok, valamint a fogyasztói mentalitás sem hagy elég időt és figyelmet a hit dolgainak. A püspök fiatal lelkipásztor korában, a hatvanas évek közepén járt már hazánkban, mégpedig keresztény munkások egy csoportjával, hogy saját szemükkel lássák, milyen is volt az akkoriban Olaszországban és az ezen a vidéken különösen népszerű marxizmus "megvalósult" változata. Az utazás nem volt haszontalan: a résztvevőket már nem lehetett többé félrevezetni.

A grossetói székesegyház kapuja
A grossetói székesegyház kapuja

A nagy történelmi múlt, a vidék számos saját szentje és szép hagyománya ellenére ebben az egyházmegyében ma a híveknek mindössze 15-20 százaléka jár templomba. Ezért a püspökség félszáz plébániáján szolgálatot teljesítő világi és szerzetes pap valamint a szerzetesi és világi közösség most, a Szentévre való felkészülés során az egyházközségi hitélet megújításán fáradozik. Tisztában vannak nagy felelősségükkel. A jubileumi esztendőben az ő területük is az északról Rómába tartó zarándokok útvonalába esik. Kevesebb, mint másfél órárányi útra van tőlük az Örök Város, innen a Vatikán melletti Stazione San Pietróra futnak be a vonatok. Az egyháziak és a világi hatóságok, valamint a vendéglátással foglalkozók arra számítanak, hogy sok zarándok száll meg ezen a vidéken, s naponta innen kiindulva keresik fel Róma bazilikáit. Ez a nagy feladat azonban a Toszkána tartomány tengermelléki népének csak belső lelki megújulással sikerülhet - mondotta a főpásztor.

A reklám védőszentjének szülőföldje

Olaszország több mint kétszáz püspöksége közül e toszkán tengermellékre négy esik. Grossetótól ötven kilométerre északra található Massa Marittima, nagyon régi püspöki székhely, amely Sienai Szent Bernardin szülővárosa. A XV. század első felében élt ferences szerzetes minden idők egyik legnagyobb hitszónoka volt, s mint a meggyőzés mesterét, ma a reklámszakmában dolgozók égi pártfogójukként tisztelik őt.

Massa Marittima ősi katedrálisa
Massa Marittima ősi katedrálisa

Gyönyörű román és gót stílusú székesegyházának csodálatos gótikus keresztelő kútja és ritka védőszentje van, Szent Cerbone. A IV. században élt püspök személyéhez sok tanulságos és kedves esemény kapcsolódik. Az ariánus vandálok elől Afrikából menekülve telepedett le ezen a vidéken. Gyakran ábrázolják őt medvével, mert a gótok később úgy akarták meggyilkolni, hogy vadállattal zárták össze, amely azonban a püspök szavára megszelídült. Ábrázolják libákkal is: egyszer a pápa magához rendelte a püspököt, mivel hívei bepanaszolták őt, mondván: "lehetelen" órákban misézik. Róma kapuihoz érve eszébe jutott, hogy nem hozott semmi ajándékot a pápának. Az ott legelésző libákra nézett, s azok első hívó szavára nyomába szegődtek, és bemasíroztak utána a pápai lakosztályba, mint Cerbone ajándékai Szent Péter utódjának... S Virgilius pápa ezek után elfogadta a püspök furcsa szokását, hogy gyakran éjszaka misézik, mert ekkor jelennek meg számára az angyalok. E pápánál tett "libás látogatást" örökíti meg a dóm XV. századból való festett rózsaablaka. Massa Marittimában is szálláshelyek várják a szentévi zarándokokat, köztük "megfizethetők is", egy hetven és egy százhúsz férőhelyes egyházi fenntartású, e célra felújított kolostorépületben.

Cerbone, akire a libák is hallgatnak
Cerbone, akire a libák is hallgatnak

 

Kardból kereszt - San Galganóban

A toszkán tengermellék és egész Itália egyik legnagyobb bencés apátsága működött az innen nem túl távoli San Galganóban, amelynek maradványai - mint a mi zsámbéki templomunkéi - immár évszázadok óta dacolnak az idővel. A jelenlegi formájában is tekintélyt parancsoló romos templom és a település névadója is helyi vonatkozású szent. Galgano Guidotti 1184-ben, kései gyermekként született, nemesi családban. Kalandorként, majd keresztes lovagként bejárta az akkor ismert világot. Később szülőföldje közelében imádságos remete életet kezdett. A remetesége helyszínéül választott domb sziklacsúcsába döfte hatalmas kardját, amely mint a vaj, úgy fogadta magába az acélt. Számára ez volt a kereszt, amely előtt hosszú imádságait, elmélkedéseit végezte. A kard, amelyet azóta sem tudott senki kihúzni a sziklából, ma is látható a Galgano által épített, kelta hagyományokat és motívumokat rejtő kis templom közepén.

Újabb kis hegyi település, és újabb legendák övezte helyi szent fogadja a zarándokot Montieriben. A festői városka - mert Itáliában a legkisebb település is városias - legmagasabb pontján álló, Szent Jakab apostolról nevezett templomhoz szép tűzzománc-képes keresztút vezet. E templom több méter vastagságú falában falában, egy ablaktalan, odúnyi kis helyiségben vezekelt a XIII. században három évtizeden át, egészen haláláig egy súlyos bűneitől szabadulni akaró helybeli férfi, Montieri Boldog Jakab. Tisztelete ma is eleven e tájon.

A legkisebb székesegyházas település nagy pápát adott

A toszkán tengermellék harmadik egyházmegyéjének két központja, két székesegyháza van: az egyik Pitiglianóban, a másik Sovanában. Mindkettő csodálatosan szép, etruszk eredetű város. Az egyházmegye püspökének rezidenciája, a vulkánikus eredetű magas sziklára épült Pittiglianóban, az egykori Aldobrandeschi-Orsini palotában található, amelynek bejáratát a két történelmi család címerállatainak "ötvözeteként", oroszlánfejű, medvetestű kő állatok védelmeznek. Ezt a várost Nagy Károly hét éven át hiába ostromolta. A viszonylag nagy kiterjedésű, de kis lélekszámú egyházmegye főpásztora Mario Meini püspök örömmel fogadja a magyar újságírót, mert legkedvesebb professzora a Gergely Egyetemen Alszeghy Zoltán magyar jezsuita volt, akit nem csak tudásáért, hanem példás emberségéért is tiszteltek a tanítványai. A püspök legfőbb gondja, hogy a kicsiny településeken, szétszórtságban élő híveket az egyházmegye 72 papja is csak nehezen tudja közösségbe vonni. Ezért is a főpásztor állandóan úton van. Mint mondja, igazi rezidenciája tulajdonképpen az autója.

Egy jellegzetes etruszk település - Pitigliano
Egy jellegzetes etruszk település - Pitigliano

Sovana, a másik püspöki székváros valószínűleg a legkisebb székesegyházzal is rendelkező települése Itáliának. Mindössze 300 lakosa van napjainkban. Múltja azonban annál tekintélyesebb. Hogy csak a legfontosabbat említsem: itt született a történelem egyik legnagyobb pápája, a császárt kanossza-járásra rászorító, vagyis a pápaság jogainak helyreállításáért sikeresen fellépő VII. Gergely.

Sovana - VII. Gergely pápa szülővárosa
Sovana - VII. Gergely pápa szülővárosa

Ez a városka egy valóságos kis csoda. Mintha 1100 körül megállt volna itt az idő. A házak, az utcák, a két temploma - a plébániatemplom és a székesegyház - etruszk, kelta, és frank nyomokat őrizve tárja elénk a hamisítatlan középkort. A nagy pápa szülőháza is látható, benne pedig egy különleges gyűjtemény, csiga-múzeum látható.

E városnak is meg van a saját szentje, Mamilián püspök, aki Cerbonéhoz hasonlóan a vandálok támadásai elől menekülve talált menedéket e vidéken. Ereklyeként tisztelt szent jobbja számtalanszor megvédte a tengermellék egyik szigetét a kalóztámadásoktól. A szent holttestét a székesegyházban őrzik. A sovanai kicsiny főtéren álló plébániatemplom a IX. századi román stilusú építészet remeke. Különösen szép az oltár fölötti kő baldachinja. Külön érdekesség, hogy a székesegyház jogilag templomnak van alárendelve.

Mátyás király szövetségesének városa

E Sienától délre eső terület másik pápát adó kisvárosa Pienza, amelyet nagy szülöttje, a Piccolomini családból való II. Piusz valóságos kis Firenzévé, egy kis reneszánsz csodavárossá varázsolt. Tufából épültek itt a paloták, a templom, a városfalak, szinte minden. Ódon kis utcáin bor és sajt illata hívogatja a látogatót a kis boltokba, hogy megízlelje a boráról és juh és kecske sajtjairól híres térség finomságait. Templomának tágas apszisa a kortárs budai és visegrádi építészetét idézi meg számunkra. A különbség csak annyi, hogy itt minden épségben megmaradt.

II. Piusz, aki a Mátyás királlyal egyazon évben, 1458-ban lépett trónra, törökellenes szövetséget hozott létre Franciaország, Velence és hazánk részvételével, keresztes hadjáratot hirdetett, magfa is harcba indult, de út közben meghalt.

Pienza már egy másik egyházmegye, amelynek központja Montepulciano. Ez is etruszk eredetű, hegytetőre épült város. Reneszánsz székesegyházával, a városházával és remek palotáival e városka főtere is felejthetetlen élmény. A város alatt áll a torok betegségek elleni közbenjáró ereje miatt nálunk is tisztelt Szent Balázs püspöknek a temploma, akinek tiszteletével Maremma területén máshol is, például az agrentariói tengerparton lévő Orbetellóban is találkozunk.

Itália keresztény történelmi emlékekben - épületekben és hagyományokban - rendkívül gazdag, s amit ismerünk belőle, az általában csak a jéghegy csúcsa. A toszkán tengermelléken, Maremmában a zarándok bensőséges kapcsolatba kerülhet civilizációnk bölcsőjének hitélményt nyújtó sok-sok szép emlékével. Az Örök Város "kötelező" szent helyei mellett, amelyek a szentévben bizony igen zsúfoltak lesznek, az ilyen "eldugottabb" területek a töltekezést és a lelki gyarapodását szolgálhatják.

Szerdahelyi Csongor

 

Cikk [ 1 ]
Oldal [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 ]
[ Tartalomjegyzék ]

[ Aktuális | Archívum | Impresszum | Olvasói levelek | Újságunkról ]