SZENT KAMILL áldozópap július 14.

LELLISI SZENT KAMILL 1550-ben született az abruzzokbeli Chieti közelében. Édesanyja már születésekor meghalt. (Más forrás szerint Kamill 12 éves korában halt meg.) Apja a császári hadsereg tisztje volt. A nevelése rokonokra maradt, akik elhanyagolták, kallódni engedték. Nem tanult, csavargott, szerencsejátékokkal töltötte az idejét. Apja a katonaságnál igyekezett hasznossá tenni fiát, de útközben az apa meghalt (egyik forrás szerint háborús sérülésbe halt bele a kis Camillo hatéves korában).

Katona lett, majd elkockázva vagyonát és a lábán nagy, nem gyógyuló seb keletkezett. A katonaság felmondott neki. Előbb korházban, majd kőmíveseknél keresett munkát egy jótevője segítségével. Itt is kártyázott, még felső ruháját is elvesztette a játékban. Többszöri elhatározás és visszatáncolás után kapucinus szerzetesnek állt, majd onnét is elküldték. Néri Szent Fülöp vezetése alatt megtérve a betegek szolgálatára kötelezte el magát.

Pappá szentelték és 1582-ben megalapította a Jó halál atyái társaságot. Ők negyedik fogadalmukban a járványos betegek ápolását vállalják. Ezenkívül a hajléktalanok befogadásával és a betegek szolgálatával foglalkoznak. Társulatuk 1586-ban megkapta V. Szixtusz pápa megerősítését. 1607-ben súlyos betegsége miatt lemondott rendje vezetéséről, de betegen is szolgálta a betegeket.

Rómában, 1614. július 14-én halt meg, székházuk mellett, a Szent Mária Magdolna templom főoltára alá temették. 1746-ban avatták szentté. 1886-ban a kórházak, betegek és haldoklók védőszentjévé lett. Neve benne van az Egyház haldoklókért mondott imájában. 1929-ben XI. Piusz pápa a betegápolók és hivatásszervezeteik védőszentjévé tette Szent Kamillt.

A betegek pártfogója. Ruhájukon vörös keresztet hordtak, hogy jól felismerhetők legyenek. A Nemzetközi Vöröskereszt megalapításakor az ő jelvényüket vette át a Szervezet.

Példája:

Segítséget nyújtva embertársainknak, Krisztusnak nyújtunk segítséget!

Olvasmányok: 1Jn 3, 14-18; (Zsolt 111, 1-9; Jn 13, 34); Jn 15, 9-17 (v. jótékonykodók)

Irodalom: Z1600; M1067; T301; III74; C233