LWANGA SZENT KÁROLY és társai vértanúk június 3.

L. más Károly: Boromei

LWANGA SZENT KÁROLY ÉS TÁRSAI.

1879-ben francia hittérítők, a “fehér atyák” kezdték áldásos működésüket Ugandában. Sokan megtértek, megkeresztelkedtek, még az ugandai király udvarában szolgálók közül is, akik közvetlen a király személye körül tevékenykedtek.

A keresztény udvarmester és a testőrség parancsnoka lelepleztek egy összeesküvést. Az összeesküvő kegyelmet kapott, ám ezután viszonzásul kémkedéssel és hazaárulással vádolta meg a keresztényeket. A “koncepciós perben” a bíróság kimondta, hogy “imádkozás vétségében” bűnösök. Éjjel rontottak rá az udvarmesterre, Mkasa Józsefre, 1885. november 17-én reggelre lefejezték és elégették.

Subuggwao Dénes apródot hitoktatáson érték tetten. Bátran bevallotta, erre maga a király szúrta torkon lándzsájával a 17 éves fiút. Másnap reggelig magára hagyták, akkor fejezték le. Lwanga Károly volt a királyi apródok vezetője. Buzgó katolikus volt. A király tisztátalan vágyainak sem ő, sem 21 társa nem engedett. A véres események hatására imádságos éjszakai virrasztásra gyűjtötte össze hű társait. Másnap elítélték őket, mert nem engedtek a királynak. Volt akit a (60 km távoli) Rubaga közelében levő vesztőhelyre menet öltek meg, a többieket próbálták megrémíteni (pl. Lwanga Károlyt előttük égették el), de senki se tántorodott meg. Szalmanyalábba göngyölve tették őket a máglyára.

Kagwa Andrást, a király személyes barátját azzal vádolta a kegyelmet kapott összeesküvő, hogy ő az áruló keresztények vezére. Lefejezték és elégették 1886. május 26-án.

Murumba Mátyást apja a halálos ágyán bízta meg, hogy a fehér emberek új vallásához csatlakozzon, őket kövesse. Hosszú keresés után (mohamedánok, majd protestáns missziósok után) végül a katolikus misszionáriusoknál felismerte az igazságot. Állhatatos maradt. Kegyetlen módon végeztek vele.

Hitüket megtagadva megmenekülhettek volna, erre azonban még a főhóhér fia Tuzinde Mbaga sem volt hajlandó. Ezért 1886. június 3-án egy részüket karddal végezték ki, másokat pedig megégettek.

1887. január 27-én Jamari János Mária a méltóságteljes magatartású és mindenkin segítő, “az Öreg” szenvedett vértanúságot: egy tóba ölték.

1885 és 1887 között Ugandában igen sok katolikust öltek meg a vallás iránti gyűlöletből, mivel rendszeresen imádkoztak. 1920-ban XV. Benedek pápa a 22 vértanút boldoggá avatta. 1934-ben XI. Piusz pápa Lwanga Károlyt az afrikai Katolikus Akció és az afrikai ifjúság védőszentjévé avatta. A második vatikáni zsinat harmadik ülésszakának idején 1964. október 18-án VI. Pál pápa mind a 22 ugandai vértanút szentté avatta.

Példájuk:

Hatalmas fegyver az ima - a gonosz ki nem állhatja!

Olvasmányok: Mak 7, 1-2.9-14; (Zsolt 123, 2-8); Mt 5, 1-12 (v. vértanúk)

Irodalom: T464; C476; F703; Z1544