SZENT GENOVÉVA, szűz jan. 3.

SZENT GENOVÉVA 422 körül Nanterében született. Hét éves korában szigorú vallásos életet határozott el Szent Germán meghívása nyomán. A kislány úgy érezte, eljegyezte magát Jézusnak, és emiatt buzgón kell szentmisére járni. Ezt a szándékát anyja időleges megvakulása is megerősítette, ugyanis korlátozni szerette volna lánya templombajárását és csak imádság meg lánya könnyei gyógyították meg csodálatos körülmények között.

Már 15 éves korában letette az örök szüzességi fogadalmat a párisi püspöknél. Ettől kezdve sokat elmélkedett, keményen gyakorolta az önmegtagadást, böjtölt, alázatos volt és jótékony. Nem vonult zárdába. Párizs egyik legtekintélyesebb polgárnője lett, részt vett a város minden nyilvános ügyében. Sok rágalom és támadás érte, Isten azonban elhalmozta a szükséges kegyelmekkel és ajándékaival.

Közreműködésével, imája hatására menekült meg Párizs Attila seregeitől. A hun seregek Orleans felé kanyarodtak, erejük a katalauni csatában megtört, ezzel Párizs végkép megmenekült. Hasonlóképen a közbenjárása mentette meg Párizst a frankok támadásakor.

Példája vallásos öntudatra ébresztette honfitársait. Híre messze eljutott, még Oszlopos Szent Simon is kérte követe útján Genovéva imádságos közbenjárását. 512-ben hunyt el. Párizsban a később róla elnevezett (ma a Pantheon) templomba temették el. Sírja zarándokhely. Maradványait a forradalom barbárai 1793-ban elégették. Párizs védőszentje.

Példája:

Imáiddal, felajánlásaiddal légy közbenjáró környezeted problémáiban!

Olvasmányok: szüzek.

Irodalom: B8; C17; F103; I20