SZENT BERNADETT szűz április 16.

SOUBIROUS SZENT MÁRIA BERNADETT 1844-ben született a franciaországi Bolyban, apja, Francois Soubirous (ejtsd: franszoá szubiru) szegény vízimolnár volt Lourdes (ejtsd: lurd) szélén, de a gőzmalmok terjedésével nagyon hirtelen elszegényedtek. Bernadett a tüdejével betegeskedett, asztmás volt, ezenkívül a nagyfokú szegénységük miatt sem tudott tanulni, de nagyon vallásos volt.

Egy enyhe téli napon rőzsegyűjtés közben ragyogó fénnyel körülvett lányalakot látott meg a Gave folyócska partján levő sziklabarlangnál. Ijedtében Rózsafüzérét kapta elő, a kísértés gondolatát keresztvetéssel akarta elhessegetni. A jelenség is keresztet vetett a rózsafüzérével, Bernadettel együtt némán imádkozta a szentolvasót. A kis Bernadettel rőzsét gyűjtő társnői semmit sem láttak a jelenésből,

1858. február 11. és július 16. között Lourdes-ban 18-szor megjelent a Szűzanya a gyermeknek itt a Massabielle barlangnál. A Szűz kérte, hogy az emberek engeszteljenek, tartsanak bűnbánatot és építsenek kápolnát a jelenések helye, a massabielle-i barlang fölé. Később a nevét is elárulta az ismeretlen “Hölgy”: “Én vagyok a Szeplőtelen Fogantatás”.

A jelenéseknek gyorsan terjedt a híre. Egyházi és világi hatóságok is vizsgálták a jelenések hitelességét, Bernadett sok lelki megpróbáltatása után végül is megállapították a látomások valódiságát. Csodás, megmagyarázhatatlan gyógyulások is történtek a barlangnál fakadt forrásnál. A látomás helyéhez ma is milliók zarándokolnak.

Bernadett 1866-ban belépett a nevers-i Szent Gildard-zárda nővérei közé. Itt a sok ima és testi-lelki szenvedés mellett betegápolással foglalkozott.

1879. április 16-án halt meg. Koporsóját többször is felnyitották, teste épségben, hajlékonyságát megőrizve maradt még ötven év multán is. Ma a nevers-i zárda templomában üvegkoporsóban nyugszik, arcán szelíd mosoly ül. 1925. június 14-én boldoggá, 1933. december 8-án szentté avatták, a Szeplőtelen Fogantatás ünnepén.

Példája:

Nem tudhatod, mire vagy kiválasztva, de a feladataidat maradéktalanul hajtsd végre!

Olvasmányok: szüzek.

Irodalom: B39; C114;F416; I162; Z1500