SZENT POLIKÁRP, püspök és vértanú febr. 23.

SZENT POLIKÁRP Valószínöleg 75-82 közt született. Efezus városában Szent János apostol tanítványa volt, emiatt az apostoli atyák közé tartozik. Kisázsiában, Szmirnában lett püspök, itt vendége volt Antiochiai Szent Ignác. Szent Papiás püspök társa volt, aki szintén János apostol tanítványa volt. Anicétusz pápa idején Rómában is járt, a “húsvét vita” ügyében tárgyalni. (A keletiek ugyanis a zsidókkal egyidőben ünnepelték a húsvétot, a nyugatiak pedig úgy mint manapság mi.)

A fellobbant üldözések elől hívei kérésére elrejtőzött egy majorban. Egy elfogott ember kínvallatása során azonban kitudódott rejtekhelye. Elfogták, de nem volt hajlandó Krisztust megtagadni. A “Szmirnai egyház levele” című irat szerint 155. (egyes adatok szerint 156.) február 23-án halt vértanúhalált szülővárosának cirkuszában. Máglyahalálra ítélték, ám a lángok körülötte kettéváltak, ezért karddal átszúrva végezték ki. Testét ezután elégették. Vértanúságának történetét már 157-ben megírták.

Ünnepe a liturgikus reform során halála napjára, február 23-ára került. Ősidők óta ekkor ünneplik keleten is a bizánciak és a koptok. Segítségét fülbántalmak esetén szokták kérni.

Példája:

Történjék bármi, hitedet ne tagadd meg!

Olvasmányok: Jel 2, 8-11; (Zsolt 30, 3-17); Jn 15, 18-21 (v. vértanúk, v. lelkipásztorok)

Irodalom: C466; F223; I96; M856; T8; Z1470