BARAT SZENT MAGDOLNA ZSÓFIA, szűz

BARAT SZENT MAGDOLNA ZSÓFIA 1779. december 13-án született Párizstól délre egy kis városkában, szülei harmadik gyermekeként. Egy tűzeset borzalmai miatt idő előtt született, nem is bíztak az életben maradásában, ezért még a születése napján gyorsan megkeresztelték. Élete végéig testi gyengeség sújtotta, lelki ereje azonban annál nagyobb volt.

Még nem volt tíz éves, amikor kitört a francia forradalom. Ekkor volt Zsófia elsőáldozó. A felkészítéshez szigorú lelki vezetője volt: papnak készülő bátyja. Napirendjében már ebben a korban ott volt a rendszeres elmélkedés, szentmise, gyakori áldozás. Megtanult latinul, görögül, spanyolul és olaszul.

Jézus Szent Szívének nagy tisztelője volt. 1800-ban fogadalmat tett három társnőjével, majd megalapították az amiens-i nő-nevelőintézetet. Ennek a “Szent Szív apácái” rendnek 62 éven át volt főnöknője. Csodálatos szervezőképességgel és tudással dolgozott, 1840-ben már 40 intézetük volt szerte a világon, ezek megalapítását javarészét személyesen bonyolította, 14000 levelet írt élete folyamán.

1865. május 25-én, áldozócsütörtökön halt meg, Párizsban. 1925-ben emelte XI.Piusz pápa a szentek sorába.

Példája:

lehetsz gyenge, de lelki erődet fejlesszed a legmagasabb fokra!

Olovasmányok: szüzek.

Irodalom: II216