JAKAB ELŐ-EVANGÉLIUM

MÁRIA BEMUTATÁSA A TEMPLOMBAN

(A Jakab elő-evangélium részlete)

VI.2 Amikor a kisleány (Mária) egy esztendős lett, Joákim nagy lakomát rendezett, meghívta rá a papokat, az írástudókat, a vének tanácsát és Izrael egész népét. Joákim odavitte leányát a papokhoz, és azok megáldották őt ilyeténképpen: "Atyáinknak Istene áldja meg ezt a kisleányt és adjon neki örökké megmaradó nevet "minden nemzedéken át"." Az egész nép ráfelelte: "Úgy legyen, úgy legyen, Ámen." Majd odavitte őt a főpapokhoz is, azok is megáldották ezen szavakkal: "A magasságok Istene tekintsen erre a leányra, áldja meg őt legfőbb áldásával, amelynél már nincsen nagyobb."

VII.2 Amikor három esztendőssé lett a leányka, így szólt Joákim: "Hívjátok össze a zsidók szeplőtlen leányait, fogjanak mécsest a kezükbe, gyújtsák meg, nehogy a kisleány hátrafelé nézzen, nehogy szíve elraboltasson az Úr templomából!" Mindent ennek megfelelően tettek, amíg az Úr templomát el nem érék. Ott a pap fogadta őt, megcsókolta, áldást mondott reá, és így szólt: "Az Úr minden nemzedéken át naggyá teszi nevedet, feletted, az utolsó napokban, láthatóvá teszi az úr Izrael fiai számára szabadulását."

VII.3 Az áldozati oltár harmadik lépcsőjére ültette le Máriát, Az Úr az Isten kegyelmét árasztotta föléje, ő pedig ujjongva táncolt, és szerette őt Izrael egész háza.

VIII.1 Szülei akkor hazatértek, ámulattal eltelve áldották az Istent, hogy leánykájuk nem kívánkozott vissza. Mária olyan volt ott a templomban, mint egy örvendező gerlice, táplálékát az angyalok kezéből kapta.