SZENT JOHANNA, szűz

SZENT JOHANNA (Jean d'Arc) 1412. január 6-án született a lotaringiai Domrémiben parasztcsaládból. írni-olvasni nem tanult, de édesanyjától nagyon mély vallásos hitet sajátított el. A falu legjobb lánya volt.

Tizenháromévesen jelenésben kapott megbízást, hogy mentse meg a királyságot. Az országban ekkor polgárháború dúlt, északról angol megszállás veszélyeztetett, a király pedig tehetetlenül várt. A lány öt évig habozott a rendszeres látomások dacára, majd mégis elindult a feladat végrehajtására.

19 évesen katonaruhát öltött, lóra ült és a trónörököshöz ment. Felismerte az elrejtőző királyt, és meggyőzött mindenkit arról, hogy küldetése van. Rábízták a sereg vezetését. Eltiltotta a káromkodást, megkövetelte a szentségekhez járulást, megszüntette az örömtanyákat. Egy csapat élén bejutott Orléans várába, nyolc nap alatt felszabadította azt, majd sorozatos győzelmekkel elérte, hogy a királyt Reims-ben megkoronázták.

Bár küldetése ezzel véget ért, még sok győzelem részese volt. Amikor Párizs frelszabadítására indult 1430-ban, a király magához rendelte és útközben fogságba esett és kiadták őt az angoloknak. Azok eretnekséggel, engedetlenséggel, boszorkánysággal vádolták. Nemesen, egyszerűen és bátran védekezett. Mégsem az igazság, hanem a politika győzött. 1431. május 30-án Rouen piacán máglyahalállal végezte. Utolsó szava is az volt: “Jézus”!

Halála után 25 évvel megszüntették az igazságtalan ítéletet, 1909-ben boldoggá avatták, 1920-ban a szentek sorába iktatták. Hamvait a Szajnába szórták.

Példája:

hivatásodban soha meg ne tántorodj!

Olvasmányok: szüzek.

Irodalom: B54; II305; C166; T275