|
![]() |
||||||
![]() |
![]() |
![]() |
Egy tanulmányi hét ízei Jóízű együttlét! Ez jellemzi minden évben az IAKM, német nyelvű Nemzetközi Kommunikációs és Média Munkaközösség nyári tanulmányi hetét, amelyet mindig egy olyan országban rendeznek, ahol németül beszélő médiaszakemberek (is) találhatók. Az idei helyszín a pannonhalmi főapátság volt, ahol július 30-tól augusztus 4-ig vagy százan gyűltek össze Hollandiától Erdélyig az érdeklődő szakemberek, egyedül vagy családostól, gyerekekkel és kutyákkal is. Az előadásoknak volt sava-borsa, a szemináriumoknak változatos étlapja, a társalgó együttléteknek étvágygerjesztő hangulata. Merthogy az ilyen bentlakásos eszmecseréken "nemcsak igével él az ember". A konferencia címe: Experiment Európa, tartalmában és szándékában így adható vissza: Európa kitapogatása. A nyugati küldöttek arra voltak kíváncsiak, kik is lesznek polgártársaik a kibővülő unióban, mi, a még nem csatlakozottak kíváncsian mustráltuk, mire számíthatunk. Várszegi Asztrik főapát előadásában az apátság történetén keresztül értette meg a vendégekkel hazánk múltját és jelenét, Rainer Münz, a berlini Humboldt Egyetem professzora a jelenlegi népvándorlás főbb irányzatait mutatta be. Többen jönnek vissza Európába, kedvezően felhasználni az Amerikában megszerzett nyugdíjat, és megindult az Európát megtöltő, keletről nyugatra vonuló áramlás is. Kontinensünkön új kultúrák, más vallások jelentkeznek. Egyes rádiók és televíziók az ökumenikus vitákba időnként bevonják az iszlám képviselőit is. Tomka Miklós professzor nemzetközi felméréseit adta közre az európai lakosság nyugati és keleti felének szellemi, etikai és vallási értékítéleteiről, Horst Langes, luxemburgi államtitkár, a Robert Schumann Alapítvány elnöke pedig az ortodoxia múltját és jelenét elemezte. Ahogy mondta, Európát ma nem a vasfüggöny választja ketté, hanem a nyugati kereszténység és az ortodoxia között húzódó határvonal. Választ kaphattunk arra is, miért nem jöhetett létre éppen Pannonhalmán a várva várt találkozó az orosz pátriárka és Szentatyánk között, és hogy nagyon hosszú még az út egy valóságos összeölelkezésig. A hallgatóság nagy érdeklődéssel hallgatta Balog Zoltán református lelkész, miniszterelnöki főtanácsadó előadását a magyarországi egyházak helyzetéről, és újdonságként hatott az előzetes jelentés a népszámlálás adatairól, amelyek arról tanúskodtak, hogy nagyon sokan vallották magukat istenhívőnek, és nagyon kevesen ateistának. A tanulmányi hét alatt sikerült találkoznom Dobra Modeszt bencés atyával is, aki több évtizeden keresztül felügyelte a főapátság konyháját, és jelentős szakácskönyvgyűjtemény birtokosa. Elmondta, hogy a rendkívül egyszerű étkezés - atyáknak, vendégeknek, diákoknak mindig ugyanaz - fő erény-elve a gondosság. Az alapanyagok megválogatása, az alapos tisztítás, az igényes előkészítés, a hozzáértő főzés, sütés. A tökfőzeléket például nem lehet úgy elkészíteni, hogy bedobom a vízbe, főzöm és ízesítem, s hogy legyen is valami a tányérban, csirizszerűre berántom. Kevés hagymás zsiradékban először meg kell abálni, és csak egészen kevés liszttel és sok tejföllel vagy joghurttal kell behabarni. Hadd mondjam el itt az én tökfőzelékreceptemet, amiben se liszt, se tejföl nincsen. Veszek egy kiló tököt, a piacokon gyalultan is kapni. Legyen friss zöld és ne sárga színű. Nagyon kevés hagymát apróra vágok, forró olajba vagy margarinba dobom, megkeverem, és hozzáteszek két, vékony csíkokra vágott zöldpaprikát. Míg ez abálódik, forró vízbe mártok két paradicsomot, hogy könnyebben lehánthassam a héját. Ezt is apróra vágom és a hagymás paprikához keverem. Amikor kezd lecsósodni, beleteszem a gyalult tököt, kevés vegetát, a fele aprított kaprot, összekeverem, és fedő alatt párolom. Amikor megpuhul, de még ropogós maradt, hozzákeverem a kapor másik felét, sózom, borsozom és már tálalom is. De finom még másnap is felmelegítve vagy hidegen. A jóízű tanulmányi héthez kirándulás is tartozott, mégpedig a tihanyi apátságba. A látogatás után felkerestük a belső tó partján fekvő, egykori apátsági pincét, ahol a bérlő társaság rendezésében borkóstolón és vacsorán vehettünk részt. Száz embernek nem könnyű meleg vacsorát készíteni, különösen nem roston. Két jó ötletet hozhattam magammal innen, ezeket most megosztom azon olvasóinkkal, akik szeretnek a szabadban grillezni. A megszokott kolbászokon és pácolt húsokon kívül a szakács hozott kétféle előkészített sütnivalót is. A konyhában előzőleg vékonyra klopfolt csirkemell-, és pulykamellfiléket, az egyikbe gombaszeleteket, a másikba almadarabkákat göngyölt, s ezeket összetűzte, majd forró zsiradékban megforgatva lábosban fedő alatt félig megpárolta. Ezután már gyorsan ment a grillezés a kolbászokkal és a pácolt hússzeletekkel együtt. A válogatott, baráti társaság, a jó előadások és a fenti ínyes ízelítő olvastán elképzelhetik, hogy valóban jóízű együttlétnek lehettem részese. Jósfay György
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
Új Ember:ujember@drotposta.hu
|