AJÁNLÁS AZ ANYAG FELDOLGOZÁSÁRA

Ha komoly hittel szeretnénk lelki hasznot meríteni a szentek életéből, egy lehetséges módszernek az alábbi programot javaslom:

1. Határozzunk meg magunknak a napi programunkban egy olyan 20-30 perces időszakot, amikor semmi sem zavar minket, amikor csönd vesz körül minket (legfeljebb halk háttérzene hallatszik).

2. Valamilyen sorrend szerint válasszunk ki naponta egy-egy szentet elmélkedésre. Olvassuk el a szent életét, olvassunk hozzá valamelyik szerző könyvéből. Olvassunk hozzá egy rövid szentírási részt. Ez az olvasás ne legyen hosszabb 10 percnél.

3. Az olvasás után néhányperces csendes elmélkedéssel képzeljük magunkat a szent környezetébe. Képzeljük el, hogyan élt. Milyen volt a környezete, a vidék? Kik lehettek körülötte, miről beszélgethettek, stb.? Gazdag, színes világot fess magad elé. Ne zavarjon, hogy nehezen tudsz távoli világot magad elé képzelni.

4. Pár perc után képzeljük bele magunkat a szent lelki világába. Hogyan gondolhatott szentünk erre a környezetre? Hogyan gondolhatott szentünk Istenre? Válassz a szent gondolataival Isten és világ között! A választás eredményeként –még mindég a szent szerepében!- válaszd az Istent!

5. Az utolsó percekben lépj vissza magadba. Ismételd meg (most már saját nevedben) a választást. Fogalmazd meg Isten iránti szeretet-vágyadat. Kötelezd el magad Isten mellett. Kérjed, hogy árassza rád Ő is szeretetét. Kérjed, hogy a szent támogatásával sikeresen fejlődjön lelki életed. Kérjed ehhez a szent segítségét!

6. Végül hálaadással köszönd meg az elmélkedésben kapott kegyelmeket, így indulj el további feladataidra.