SZENTEK ÉS NÉVNAPOK

SZENTEK ÉS NÉVNAPOK

Ősi hagyomány alapján a szenteket, vértanúkat az egyház tiszteletben részesíti. Többnyire haláluk napján, ami egyben a mennyei születésnapjuk is, szentmisével és a zsolozsmával emlékezünk meg róluk.

A szentekről, vértanúkról sok lista, gyűjtemény készült. Nagyon sokuk történelmi hitelességét nem tudjuk bizonyosan követni, mert csak a népi hagyomány őrzi emléküket. Gyakori az is, hogy életüket legendás történetek írják le, sokszor a nép mesébe szőtt mondái keverednek a legendákban.

A II. Vatikáni zsinat időszakában (és szellemében) az egyház sok szent általános tiszteletét helyi tiszteletre módosította.

Sok szent csak egy országban, nemegyszer csak egy szűk régióban ismert, vagy csak egy szerzetes közösség tiszteli. Naptárunk bő jegyzékét adja azoknak a szenteknek és vértanúknak, akiket a kérdéses napon tiszteltek, akiknek az emlékét a keresztnevek is gyakran őrzik.

A szenteket védőszentként is szokás választani, ilyenkor a szent nevét vesszük fel például a bérmáláskor, vagy adjuk a megkereszteltnek. Ezek a nevek a különböző országokban eltérő módon használatosak, a helyesírásuk is igencsak különböző. Ezért a keresztnevekben szinte követhetetlen káosz alakult ki. Naptárunk minden naphoz felsorolja a Magyarországon használatosabb keresztnevek listáját. Ezek újabb divatirányzatok nyomán, vagy újabb rendeletekkel időről időre módosul. Eligazítást az utonevek gyűjteményei adhatnak, nem szándékoztunk ennek a követhetetlen folyamatnak naprakész metszetét adni